Venus Hill

Bio

sterSmall Hoe het begon…. en hard ging

De ska-crossoverband Venus Hill, krijgt vanaf hun eerste optreden veel lovende recensies;


“Venus Hill, de leukste SKA band van Amsterdam” (camel uitlijst), “Een ware megaband is het nieuwe talent van de week. En met hun muziek kun je vrolijk de zomer in” (ongekendtalend.nl – mei 2003),


Venus Hill is een band die door de eigen draai een afwisselende en aanstekelijke set neerzet en met tien personen op het podium zal het zowel daar als in de zaal een feest worden” (n.a.v. hun derde optreden – LiveXS).


Ze worden regelmatig gefilmd en uitgezonden op radio en TV. Met als hoogtepunten; VARA ‘FF wat anders’ (2000), en een finale plaats in de BUZZ AWARDS op 3FM (2002). Er komen optredens op veelal uitverkochte nationale en internationale festivals, poppodia en jongerencentra.


2002_lowlandsboek


Grote hoogtepunten:
sterSmallAfsluiter India-tent op LOWLANDS (zie foto ‘10 jaar LOWLANDS’ boek)
sterSmallHeineken Skank Party (Melkweg) met Stars of Ska; (ex-) leden van de legendarische ska bands the Specials, the Beat en the Selecter
sterSmallPaasrock met Kane en de Dijk en Maasboulevardfestival met Def P en de Beatbusters, Peter Pan Speedrock en Laberinto
sterSmallAtmosphere Open Air Festival en het multiculturele festival City-A-Live (Melkweg) met Beef,
sterSmallInternationaal Ska reggae-festival Skankin@Skarneval festival te Vaals (DL,NL,BE)
sterSmallAtlantis met Ellen ten Damme en Van Dik Hout, en Access 2Amsterdam


Recensie Access 2Amsterdam
I was immediately captivated by the Amsterdam-based band. The bandplay an irreverent, personal interpretation of the tried and true ska sound. With three lead vocalists out front, VenusHill had a bit of the Supremes in their skank. The horn section alternated hot licks and silly dance routines while the rhythm section nailed down a steadybeat. The bloom is off the ska rose here in the States but Venus Hill reminded me just how much fun this sort of music can be. Venus Hill are a fun band. I found it impossible to watch this band and not be energized by the obvious joy these people find in playing music.”(Bob Pomeroy – U.S.A – http://columns.ink19.com/tof/upallnight).


flyer_Melkweg2002
Meer hoogtepunten

sterSmall Venus Hill viert hun 100ste optreden als afsluiter Skafestival Melkweg
sterSmall Oerol, Food and Faces en Landjuweel
sterSmall Bevrijdingsfestival op het Museumplein.

sterSmall Internationaal en meer festivals en spelen met the Selecter
Venus Hill heeft 3 tracks opgenomen voor split-CD ‘4 of a kind’ met de Duitse bands ‘The Skatoons’ ‘The Baboonz’ en de Italiaanse ‘Club99’ .
Deze is in 2005 in Duitsland uitkomen op CD via MAD BUTCHER RECORDS. Naast hun demo (1999), het CD debuut ‘Whatever!’ (2002) die ze in een volle melkweg (zie flyer) presenteerden en hun single ‘Venus Hill’ (2003), zijn er talloze internationale verzamel CD’s, waardoor men ook in Frankrijk, Rusland, Tsjecho-Slowakije en Duitsland de muziek van Venus Hill kan beluisteren.

Venus Hill is zeer enthousiast is ontvangen op hun German tour 2003 en in 2005 zijn ze teruggevraagd. Daarnaast op de valreep nog:
sterSmall het Artquake Festival, Swjaampop festival en Last Minute Summer Event Festival in Den Helder & ter afsluiting nog enkele optredens met de Selecter.

sterSmall Neuzen dezelfde kant op
Het succes gaat hard, maar In 2005 wordt er duidelijk een verschillende visie merkbaar in de band. Door alle hectiek van optredens lijkt er een tweedeling te ontstaan. Na de German Tour 2005 besluiten ze te splitsen. Enkele bandleden gaan op zoek naar muzikanten die weer met de neuzen dezelfde kant op staan: met liefde lol en passie wekelijks samen eigen muziek maken in een team waarmee het goed klikt.

sterSmall Een nieuwe start

Al snel in 2006 vinden ze de ritme sectie in Joris (drummer), Nico (bassist o.a Boter ska en eieren & Mark Foggo) en Kees (Boter Ska en Eieren & Mr Review) en die naast sax ook keyboard en Hammond oppakt. Samen schrijven ze aan nieuwe nummers.
sterSmall De focus ligt minder op optreden, maar toch spelen ze als headliner op Lentepop in Gouda, één van de super festivals uit 2006 met Vurige Tongen en  Zomaarpop. Ook doen ze nu België voor het eerst aan en worden daar teruggevraagd op festivals.
Ze spelen met Mark Foggo en Skanky’lil boekt ze op het Internationale Skanky’lil ska festival in 013 in Tiburg in 2007; de reacties zijn enthousiast.
sterSmall Eind 2007 vieren zij hun 10 jarig bestaan met op het podium alle bandleden van de afgelopen 10 jaar. Het wordt een top avond! (Flyer Chris Stevenet)

sterSmall Met veel tijd om te werken aan nieuw materiaal en met de komst van Bente op zang (in 2009) en Roosje (2012, oa. Monty Pagan) op zang en sax gaan ze langzaam steeds meer de podia op. Ze spelen o.a. op:
sterSmall Move ya feet in Aacken (DL), Onwijsfestival, Dijkfest festival en het Over de Top festival.

sterSmall De steady ritme sectie vanaf 2006 met Stefan Nico en Joris Kees voelt goed, Roosje speelt sax en neemt eerst met Bente en Karolien de vocalen voor haar rekening en ze kunnen weer driestemmig zingen.
Dan keert Lalaine uit onze begintijd weer terug en samen met Roosje en Karolien zijn de vocalen helemaal compleet.

Ze vinden Femke op sax die samen met Kees en Roosje de blazerssectie voor haar rekening neemt. En deze 4 koppige blazerssectie is met aanwinst Auke op trompet weer voltallig!

sterSmall Zin in de toekomst!
Het is inmiddels 2020 en met 9 mannen en vrouwen kan Venus Hill zichzelf weer een voltallige band noemen. Het team voelt goed! Veel nieuwe nummers worden er geschreven.  De inspiratie vloeit. Af en toe speelt nu zelfs vriend Peter op trombone mee. Daar zijn we zo gelukkig mee!

sterSmall De afgelopen jaren waren was de focus meer op wekelijks samen repeteren dan op optreden. Maar daar hebben ze weer ontzettende zin in! Ze kunnen niet wachten het nieuwe materiaal los te laten op het publiek! Dus als je een podium weet. Ze komen graag spelen! Ze zijn er weer klaar voor!


Recensie november 2019: Make a buzz (Rogier Verkade)
Het negen leden tellende Venus Hill, dat met passen en meten nét op het podiumpje past, krijgt De Nieuwe Anita met gemak plat. Aangevoerd door het enthousiasme van een niet kapot te krijgen skanking ‘mascotte’ van de formatie op de eerste rij, volgt de rest van het zaaltje al snel. Op het enthousiasme op het podium valt dan ook niets af te dingen. De vier vrouwen (3x zang en 1 altsax) en vijf mannen (drums, gitaar, bas, trompet, tenoorsax/keyboards) gooien alle remmen los, en in de klassiek hoge skaversnelling worden er vol bezieling een stuk of vijftien nummers uit geknald. Hier en daar best wat slordig en vals, maar daarmee eigenlijk ook juist waarom ska zo fijn kan zijn: gruizig, rommelig, krakend en vooral stampende uptempo no-nonsensemuziek.

Wat Venus Hill ook tot een prettig feestje maakt, is de cross-overstijl die de Amsterdamse formatie sinds 1997 heeft ontwikkeld: veel nummers hebben een punk-, rock- en vooral metalrandje. Bij bijna alle nummers pakt dit goed uit. Ska lijdt namelijk niet helemaal ten onrechte aan het vooroordeel dat de nummers op elkaar lijken (“once you hear a Ska-song, you heard them all”) en dat het wat eentonig kan worden. Daar heeft Venus Hill bepaald geen last van – de breaks in de meeste nummers zijn goed gearrangeerd, en muzikanten en publiek hebben daar duidelijk lol in. Na een uurtje zit het erop maar dat is voldoende om veel glimlachende gezichten richting het vervolg van een geslaagde avond te sturen.

“De afgelopen jaren was de focus meer op repeteren dan op optreden”, aldus Venus Hill op haar website. Wat mij betreft bewijst het concert in De Nieuwe Anita dat die focus naar live optreden mag: aftellen, knallen en skanken maar, Venus Hill!”


sterSmallLine up:
Zang: Karolien & Roosje en Lalaine Hill (Lalaine zingt wegens in het buitenland verblijven alleen in de zomer mee).
Blazers:  Roosje, Femke en Kees Hill (sax), Auke Hill (trompet) en soms Peter (trombone).
Ritme Sectie: Kees Hill (keyboard & hammond), Stefan Hill (guitar), Joris Hill (drums), Nico Hill (bass)
Lees meer over de bandmembers
Foto bovenaan: 26-8-2000 Lowlands: Johannes Abeling ; Foto Nieuwe Anita Mikkel